Mi a különbség a régi és az online pénztárgépek között?

 

A rég hagyományos és az online pénztárgépek között a legnagyobb különbséget egy új eszköz az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE)jelenti. Ez az eszköz biztosítja a titkosított adatkommunikációt a NAV szerverei és a készülékek között.

A régi hagyományos pénztárgépek korábban egy nem törölhető memória egységben, úgynevezett fekete dobozban tárolták a napi zárások adatait. Míg a régebbi készülékekben viszonylag sűrűn cserélni kellett a fekete dobozt az új egység legalább egymillió bizonylat adatainak a tárolására képes, tehát erre, nagy valószínűséggel hosszú ideig nem lesz majd szükség.

Az ellenőrző egység a pénztárgép használat szinte mindegyik elemét folyamatosan rögzíti; a nyugtakibocsátás mellett a ki- és bekapcsolásról, az áramszünetekről is feljegyzéseket készít. Az Adóügyi Ellenőrző Egység által elmentett adatokat a NAV bármikor lekérheti, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze a pénztárgép tulajdonosokat, ezért a készülékeknek, ahol erre lehetőség van, folyamatos kapcsolatban kell állniuk az adóhatóság szervereivel a mobilhálózatokon keresztül.